- Грудень 19, 2019
- Posted by: Admin Ses
- Category: Новини
На цей раз поговоримо про їх участь у харчових отруєннях.
Харчова стафілококова інтоксикація — гостре неконтагіозне захворювання, яке виникає внаслідок вживання їжі, де накопичився стафілококовий ентеротоксин. Нині серед різноманітних харчових отруєнь мікробної природи це захворювання є одним із найбільш поширених в Україні.

Далеко не кожен вид стафілококів здатний бути причиною захворювання, більшість із них є резидентною мікрофлорою слизових оболонок та шкіри.З усіх видів стафілококів найбільш значущим в патології людини є Staphylococcus aureus (поширені синоніми: золотисті стафілококи; патогенні стафілококи), що спричиняє ряд захворювань, клінічні прояви яких залежать від біологічних властивостей окремих штамів збудника.
Стафілококи оточують людину всюди: вони присутні в пилу й одязі, на поверхні предметів. Здебільшого вони трапляються на поверхні шкіри, носоглотці, у кишечнику людини, формуючи мікрофлору організму.
Стафілококи можуть розвиватися за температури від 10 до 450С. Ці бактерії спор не утворюють, тому їх легко знищити при належному тепловому обробленні харчових продуктів. Зазвичай стафілококи гинуть при 70-800С (деякі види витримують нагрівання до 1000С).
Розвиваючись у харчових продуктах стафілокок виділяє особливий токсин – ентеротоксин, який є тормостабільним і для його знищення необхідне двогодинне кип’ятіння.
Джерелом стафілококової інфекції є такі продукти: страви з м’яса та риби, молоко, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом.
Забруднювати харчові продукти можуть люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.
Тому так важливо своєчасно виявляти та санувати носіїв золотистого стафілокока!