БОТУЛІЗМ – Обережно!

На передодні свят буде не зайвим згадати про небезпечні продукти на Новорічному столі! Риба та морепродукти, продукти домашнього консервування зазвичай завжди прикрашають наш стіл.

Отже мова про БОТУЛІЗМ !

Нагадуємо: ботулізм — як правило, виникає у зв’язку із вживанням консервованих м’ясних продуктів, особливо домашнього виготовлення, в’яленої та копченої риби, овочевих, грибних консервів, ковбаси, балика тощо.

Вбивча інфекція ботулізму Clostridium botulinum
Вбивча інфекція ботулізму Clostridium botulinum

За токсичними властивостями ботулінічний токсин переважає всі відомі токсини інших мікробів.

В шлунку і кишківнику ботулотоксин не тільки добре зберігається, а й значно підвищує свою біологічну активність при дії ферментів трипсину і панкреатину.

Ботулізм – смертельно небезпечне гостре інфекційне захворювання, причиною якого є бактерія Clostridium botulinum. Симптоми ботулізму, як правило, розвиваються стрімко.

Цікаві факти:

–  для розвитку захворювання достатньо мінімальної кількості бактерій;

– захворювання не передається від людини до людини;

– ботулотоксин застосовується в сучасній медицині для лікування багатьох неврологічних захворювань, в косметології.

Випадки харчового ботулізму практично не мають сезонності та фіксуються протягом року.

Так, наприклад, за повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві в Київській області зареєстровано випадок ботулізму, який пов’язують із вживанням 21.11.2019-22.11.2019 рибних продуктів (скумбрія холодного копчення, скумбрія слабосолона, черевця лосося слабосолоні, мідії слабосолоні), що були придбані на ринку смт Іванків Київської області.

Цей товар було придбано для подальшої реалізації на Подільській продовольчій базі  м. Київа.

Будьте уважні, купуючи харчові продукти!